Ștefan Mandachi investește 25 mil. euro în imobiliare și industria dezinfectanților

Omul de afaceri Ștefan Mandachi își mută afacerile din domeniul HoReCa datorită faptului că Guvernul a întârziat fără o justificare deschiderea restaurantelor. Domeniile în care Mandachi își mută banii sunt imobiliarele și industria dezinfectanților.

Avocatul sucevean a decis să investească în domenii noi, pe care le consideră mai puțin vulnerabile în comparație cu domeniul HoReCa. El va construi 400 case în județele Suceava, Iași, Cluj. Imobilele vor avea 119 MP, 160 MP, 210 MP, 290 MP și vor porni de la prețul de 84,500 euro. Banii provin din surse proprii și finanțări bancare. Mandachi Buildings & Properties va edifica și pentru cumpărătorii din segmentul vilelor de lux.

Terenurile achiziționate pentru edificarea viitoarelor construcții au fost achiziționate deja în Suceava, Cluj și Iași. Construcțiile inițiale vor fi de tip vilă, case cu parter și etaj și vor fi sub antrepriza S.C. Mandachi Industry S.R.L., companie cu o cifră de afaceri de 30,4 mil. lei în 2019. Toate ansamblurile rezidențiale vor face parte dintr-o franciză imobiliară, Holywood Villas, care va fi lansată în luna septembrie.

”România este plină de case hilare, fără nicio logică arhitecturală. Eu nu aș cumpăra nicio casă scoasă la vânzare în Suceava, de pildă. De aceea m-am gândit să aduc o notă de normalizare în procesul de urbanizare” a declarat Ștefan Mandachi, care care își justifică noile investiții de măsurile incoerente ale guvernului cu privire la industria Horeca.

”Întrucât nu mai cred în măsurile teatrale pentru ”salvarea” industriei horeca, am decis să mă reorientez. Nu de-acum, ci de vreo patru luni, de când i-am mirosit pe guvernanți că sunt de pe altă planetă și mă paște colapsul dacă stau în baza statului. Am semnat un parteneriat cu o bancă importantă alături de care vom investi masiv în următorii doi ani.

Ștefan Mandachi susține că nu stă cu mâna întinsă la stat și nu a aplicat pentru niciun ajutor guvernamental. ”N-am nevoie de niciun suport. Mă descurc și singur. Atâta vreme cât ne lasă-n pace, e suficient. Oricum, pentru firmele mari nu există niciun proiect, niciun sprijin, doar pentru companii mici și mijlocii. Compania mea, cu capital 100% românesc, a fost exclusă de pe liste. Până când se gândesc ei să scoată programe, noi suntem deja terminați”

Fondatorul lanțului de restaurante Spartan, cea mai mare rețea de restaurante cu specific grecesc din România, 56 locații, este nemulțumit de lipsa de răspundere a autorităților când se întârzie luarea deciziilor corecte.

”Au trecut aproape două săptămâni de la redeschiderea restaurantelor. Nu a crescut deloc numărul de cazuri Coronavirus în România. În toată Europa restaurantele erau dejadeschise de trei luni de zile, de ce la noi s-a întârziat atât? Fiecare zi pierdută a însemnat zeci de milioane de euro pierdute de către antreprenorii din domeniu iar pentru mine zeci de mii de euro zilnic. Cine răspunde acum că nu s-a luat decizia redeschiderii la timp și s-a întârziat aberant de mult? De ce să plătesc eu pentru bâlbâielile unor incompetenți? Cine se face răspunzător pentru întârzierea luării acestei măsuri atât de simple? Nimeni? Eu nu mai vreau să fac parte dintr-o industrie discriminată. Pentru unii antreprenori mici a fost prea târziu. Li se cântă prohodul afacerii sau chiar lor.  Două luni de întârziere față de Europa au însemnat sute de milioane de euro minus pentru industrie. Cine răspunde? Asta-i România, țara unde nimeni nu-și asumă răspunderea” completează Mandachi.

În ceea ce privește investiția în domeniul imobiliarelor, Ștefan Mandachi susține că deocamdată nu are în proiect construcția de blocuri întrucât se cere PUZ, care instigă la corupție.

”Deocamdată vom începe construcția de vile dar vom edifica și construcții înalte. Legislația e aberantă, făcută să incite la corupție. De pildă, dacă ai o parcelă de 1000 MP și vrei să o dezmembrezi în trei parcele mai mici ca să le lași moștenire nepoților, ești obligat să faci PUZ,  apoi primăria te pune să iei fiecare vecin acorduri notariale scrise. Acum vreau să construiesc o clădire cu două etaje și am ajuns pe mâna primăriei. Cere PUZ. De patru luni am pregătit un milion de euro să investesc, dar primăria mă trimite cu căciula-n mână la vecini, nu-și asumă nimic.”

Cealaltă nouă afacere lansată pe piață de către Mandachi este o nouă companie care are la bază produse de protecție împotriva Covid19. El a investit 300.000 euro în producția de spirt, săpun, dezinfectanți și gel antibacterian, care se vor comercializa începând cu 1 octombrie 2020 sub brandul Țepeș. De asemenea, compania francizoare, Țepeș Industry, care aparține tot omului de afaceri sucevean, a lansat franciza Țepeș, un brand nou pe piața serviciilor de tip DDD. ”Am pus un pariu. Dacă într-un an nu ajung franciza numărul 1 cu franciza Țepeș pe piața serviciilor de dezinfecție, merg pe jos de la Suceava la Iași.”

Noile francize, Holywood Villas și Țepeș fac parte din grupul Strong MND Corporation, care a avut o cifră de afaceri de peste 36 mil euro împreună cu companiile de grup ale francizaților Spartan și care mai deține și brandurile Mandachi Hotel & Spa, Hercule, BumBumBox și Magnificus Plaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *