Alegerile din SUA: Care sunt efectele asupra dolarului?

Cu mai puțin de o săptămână până la alegeri, multe sondaje arată că cei doi candidați sunt într-o cursă strânsă. Rezultatul este dificil de prezis, deoarece votul în 7 sau 8 state cheie ar putea înclina balanța în oricare direcție. Această incertitudine ar putea duce la o volatilitate semnificativă a dolarului. Alin Latu, Country Manager Romania în cadrul iBanFirst,  explică efectele alegerilor din SUA asupra dolarului.

Istoric vorbind, fondurile speculative tind să adopte poziții optimiste față de dolarul american în săptămânile premergătoare alegerilor, ceea ce se întâmplă și acum. Indicele dolarului este într-o zonă de supraevaluare. După anunțarea rezultatelor, fondurile de obicei își încasează profiturile, determinând scăderea dolarului în următoarele patru sau cinci sesiuni de tranzacționare. De această dată, însă, rezultatul alegerilor este incert, influențând evoluția monedei americane.

Există o posibilitate reală să vedem renumărări de voturi în anumite state, alături de numeroase contestații juridice care ar putea întârzia anunțarea unui câștigător. Prin urmare, este de așteptat să urmeze o perioadă cu volatilitate crescută.

În anticipare, mulți investitori ar putea decide să păstreze dolari și să reducă expunerea la monede mai riscante, precum euro și lira sterlină, optând în schimb pentru active sigure, precum aurul sau obligațiunile de trezorerie ale SUA. Acest lucru ar putea duce la o scădere a ratei EUR/USD sub 1,07 și a ratei GBP/USD sub 1,28.

Ce s-ar întâmpla în caz de egalitate?

Cel mai nefast scenariu ar fi o egalitate în Colegiul Electoral (269 la 269), unde membrii săi aleg atât președintele, cât și vicepreședintele. În mod normal, fiecare stat are un număr de electori proporțional cu numărul de reprezentanți și senatori din Congres. În caz de egalitate, însă, fiecare stat primește un singur elector, ceea ce l-ar putea favoriza pe Trump, care are un avantaj în mai multe state decât Kamala Harris.

Practic, acest lucru ar însemna că Wyoming, cu o populație de 600.000, ar avea aceeași influență în alegerea următorului ocupant al Casei Albe precum California, cu cei 39 de milioane de locuitori ai săi. Acest scenariu ar fi o rețetă perfectă pentru o criză instituțională și tulburări substanțiale pe piețele financiare.