Studiu Clinicile Dentare Dr. Ardeleanu: 23% dintre părinți nu și-au dus copilul la stomatolog în ultimii 2 ani

Părinții din urbanul mic au devenit mai educați în legătură cu sănătatea orală a copiilor și necesitatea vizitelor periodice la medicul dentist. Aceștia consideră că este important să își ducă copilul la stomatolog de la o vârstă fragedă, între 3 – 5 ani și să îl obișnuiască pe cel mic cu rutina periajului dentar de la vârsta de 2-3 ani pentru a-i asigura o igienă dentară corespunzătoare. În ultimul an și jumătate, 77% dintre părinți au ajuns cu copiii la medicul stomatolog pentru controale de rutină, tratarea cariilor sau aplicarea/ajustarea aparatului dentar. Pe de altă parte, un procent de 23% dintre părinți au nu au mers la stomatolog cu copilul în ultimii 2 ani.

Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de Clinicile Dentare Dr. Ardeleanu, care a analizat modul în care părinții abordează sănătatea orală a copiilor. Studiul s-a desfășurat în clinicile Dr. Ardeleanu din Giurgiu și Oltenița, în perioada 11 aprilie – 24 mai.  

Părinții îi duc periodic pe cei mici la stomatolog

Întrebați când au fost ultima dată la medicul stomatolog cu copilul, 55% dintre părinți au răspuns că au avut ultima vizită anul acesta, în timp ce 22% și-au dus ultima dată copilul la stomatolog în 2021. În schimb, un procent de 23% dintre părinți au afirmat că au trecut peste 2 ani de la ultima vizită a copilului la cabinetul dentar. Aceștia au motivat amânarea programării la medic prin faptul că cel mic nu s-a plâns de dureri de dinți, nu a avut carii sau alte probleme stomatologice.

Vizita la medicul pedodont începe timpuriu

Majoritatea părinților consideră ca este important să își ducă copilul la stomatolog de la vârste fragede, 84% dintre respondenți afirmând că au fost pentru prima dată cu copilul la medicul stomatolog pedodont când acesta avea între 3 – 5 ani. Pe de altă parte, specialiștii recomandă ca vizitele să aibă loc odată cu apariția dinților de lapte, în jurul vârstei de 6 luni, acest obicei fiind adoptat doar de 8% dintre părinți. Totodată, încă există noțiunea greșită conform căreia dinții temporari nu merită să fie tratați, iar, ca urma a acestei percepții, 6% dintre părinți au programat prima consultație când copilului au început să îi cadă dinții de lapte, în jurul vârstei de 6-7 ani. 

Top 3 motive pentru care copiii au nevoie de stomatolog

Unul dintre principalele motive care îi determină pe părinți să vină cu copilul la stomatolog este apariția cariilor. Astfel, un procent de 38% dintre cei chestionați s-au adresat stomatologului pentru a trata cariile dinților de lapte sau permanenți ai copiilor. Totodată, chiar dacă cel mic nu prezenta probleme dentare evidente, 32% dintre părinți au venit cu acesta la un control de rutină, pentru ca medicul pedodont să vadă evoluția dinților și să identifice o eventuală afecțiune dentară în stadiu incipient, când aceasta poate fi rezolvată mult mai ușor. Un alt motiv pentru care copiii au nevoie de stomatolog este corectarea poziției dinților, așadar 9% dintre părinți au programat copilul la medicul stomatolog ortodont pentru aplicarea/fixarea aparatului dentar.

Cei mici sunt obișnuiți cu rutina periajului dentar

Majoritatea părinților consideră că este important să integreze periajul dentar în rutina zilnică a copilului, cât mai timpuriu. Rezultatele studiului arată că 74% dintre copiii celor chestionați au învățat să se spele pe dinți de la 2-3 ani, 21% s-au obișnuit cu rutina periajul dentar de la 4-5 ani, în timp ce 5% au integrat acest obicei în jurul vârstei de 6-7 ani. Pentru un periaj dentar corect, părinții se asigură că cei mici folosesc o periuță de dinți potrivită și o pastă de dinți special destinată lor. În ceea ce privește frecvența igienizărilor orale, 55% dintre aceștia respectă indicațiile stomatologilor prin curățarea dinților de 2 ori pe zi, 40% se spală pe dinți doar o dată pe zi, iar restul de 5% o dată la câteva zile.

Cum percep copiii mersul la stomatolog

Deși mersul la stomatolog este în general asociat cu sentimente de teamă din partea celor mici, această percepție începe să se schimbe. Alegerea unei clinici specializate în tratamente destinate copiilor face ca vizita la dentist să fie o activitate mai plăcută și confortabilă pentru cel mic. Din momentul în care pășesc în cabinet, aceștia se simt în largul lor, înconjurați de personaje din desene și jucării, iar medicul specialist pedodont îi ajută să se obișnuiască mai ușor cu procedurile dentare, într-o atmosferă interactivă și familiară. Astfel, în prezent, 64% dintre părinți susțin că cel mic vine cu drag la stomatolog și îl consideră pe acesta un prieten de joacă.

„Copilul de astăzi este adultul de mâine, iar o dantură sănătoasă creează bazele unei dezvoltări armonioase de-a lungul vieții. Rolul părinților este să ofere copiilor un început corect privind sănătatea orală, atât prin sprijinul oferit în deprinderea periajului dentar corect, cât și prin mersul periodic la medicul stomatolog. Odată cu dezvoltarea specialității de pedodonție în urbanul mic, părinții au devenit mai educați în legătură cu nevoile copiilor, iar micii pacienți pot beneficia de medici specialiști care îi abordează deschis, cu căldură, într-un mediu creat special pentru ei. Astfel, sentimentele de frică și neîncredere se risipesc, iar fiecare vizită la stomatolog este una de succes”, afirmă Dr. Virginia Ardeleanu, fondator și CEO al Clinicilor Dentare Dr. Ardeleanu.