A doua etapă de vaccinare va începe din 15 ianuarie

A doua etapă de vaccinare începe în data de 15 ianuarie, românii care se încadrează în această etapă au la dispoziţie mai multe variante de programări, fie direct în platformă, fie prin intermediul medicului de familie, prin serviciile de call-center sau direcţiile de asistenţă socială din cadrul primăriilor.

Următoarea etapă vizează pregătirea celei de-a doua etape a Strategiei de vaccinare. În momentul de față, din numărul de centre de vaccinare destinat pentru unitățile medicale, pentru lucrătorii din sistemul medical și social, de pildă, astăzi se vaccinează în circa 235 de centre.

Valeriu Gheorghiţă, Coordonatorul Campaniei de Vaccinare: “Pentru etapa a II-a sunt identificate și vor fi operaționalizate 750 de centre, dintre care, așa cum am spus, circa 100 de centre rămân deja din centrele din unitățile medicale. Aceste 750 de centre vor avea circa 1.766 de puncte de vaccinare, ceea ce vor asigura la capacitate maximă peste 100.000 de persoane care se pot vaccina în fiecare zi.

Din acest punct de vedere, am identificat categoriile de boli cronice pentru etapa a II-a. Pe lângă persoanele cu vârsta peste 65 de ani, vorbim de persoane care sunt diagnosticate cu diabet zaharat, persoane cu obezitate, persoane cu boli cardiovasculare cronice, cu boli cronice renale, cu boli pulmonare cronice, persoane cu afecțiuni oncologice, persoane cu boli autoimune, de asemenea persoanele cu imunodepresii, atât prin boli sau prin tratamente, și inclusiv persoanele cu infecție HIV/SIDA”.

În ceea ce privește modalitatea de programare, platforma va fi gata pe data de 15 ianuarie. De la ora 15:00 se va putea începe programarea persoanelor pentru etapa a II-a în centrele de vaccinare care vor fi pregătite.

Cum te programezi pentru vaccinare

Pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, programarea se poate face individual, se poate face prin medicul de familie, se poate face prin serviciile de call center – aici, ca noutate, vom avea un număr unic la nivel național, pe care vi-l pot şi spune 021.414.44.25. Practic, sunând la acest număr apelurile vor fi preluate în cele 42 de call center-uri distribuite la nivelul fiecărui județ.

O altă modalitate de programare, prin Direcția de asistență socială din primării sau prin intermediul aparținătorilor, care pot să își facă cont şi să înscrie până la maxim 10 persoane dintre aparținători, din familie.

Pentru persoanele care sunt în evidență cu boli cronice, sub vârsta de 65 de ani, programarea se face în mod corect prin medicul de familie. Dacă persoana respectivă nu are acces la un medic de familie sau nu are medic de familie, se poate face programare prin serviciul de call center, individual, pe pagina web, prin Direcția de asistență socială sau, la fel, prin intermediul aparținătorilor. De asemenea, pentru persoanele care deservesc activități esențiale, programarea se face prin angajator și, de asemenea, atunci când angajatorul înscrie persoanele pe care le are angajate sau în contract de prestări pentru acele activități esențiale, beneficiarul poate să își stabilească, după ce este validat de angajator, ziua și centrul unde vrea să meargă să se vaccineze. Ceea ce, din punctul nostru de vedere, oferă o libertate în a alege centrul și ziua la care vrei să te vaccinezi.

Valeriu Gheorghiţă, Coordonatorul Campaniei de Vaccinare: “Un alt lucru important, pe care l-am primit în jurul prânzului, Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat variația de șase doze. Practic, în cursul zilei am şi primit notificare de la compania BioNTech Pfizer, de mâine se reactualizează stocurile și în loc de cinci doze, cât este prevăzut per flacon, vom vorbi de șase doze.

Ceea ce aș mai vrea să menționez pentru etapa a II-a, așa cum am spus, programarea va începe cu data de 15, după ora 15:00, și vor intra în același timp, atât persoanele care sunt la grupa de risc pentru forme severe, persoanele cu vârsta peste 65 de ani cu boli cronice, dar și persoanele care deservesc activități esențiale”.

Din punct de vedere al activităților legate de comunicare, pe platforma națională de informare au fost peste un milion de utilizatori unici care au accesat această platformă și, de asemenea, pe pagina de Facebook “RO Vaccinare” peste două milioane de accesări.

În ceea ce privește intenția de vaccinare, conform Organizației Mondiale a Sănătății, Biroul pe România arată în momentul de față o creștere a intenției de vaccinare la circa 50%, față de cât se estima inițial, şi aproximativ 11% dintre persoane, în momentul de față, doresc să amâne sau ezită decizia de vaccinare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *