Campania Salvați Copiii Joacă, nu jocuri, semnată de Golin România, premiată la SABRE AWARDS EMEA 2024

Într-o eră digitală saturată de reclame la jocuri de noroc, campania Joacă, nu jocuri, semnată de Golin România pentru organizația neguvernmentală Salvați Copiii România, a deschis conversația despre pericolele expunerii copiilor la jocurile de noroc și a primit recunoaștere la nivel regional în cadrul SABRE Awards EMEA 2024,fiind câștigătoarea categoriei Public Education.

Contextul este unul alarmant: un studiu ESPAD a evidențiat că unul din patru copii a participat la jocuri de noroc pe bani, expunerea zilnică la publicitatea online și offline pentru astfel de jocuri fiind o problemă majoră la care organizația Salvați Copiii a reacționat.

Campania a inclus metode creative pentru a trage un semnal de alarmă, inclusiv transformarea logo-ului Salvații Copiii într-o farfurie goală – un semn de protest împotriva caselor de pariuri situate în apropierea școlilor și influencerilor care promovează jocurile de noroc către copii. Mesajul „Joacă, nu jocuri” a fost prezent în online, dar și în peisajul urban din București – de la panouri OOH strategic plasate în apropierea caselor de pariuri și reclamelor acestora, până la panourile din jurul terenului de pe Arena Națională.

Într-un gest fără precedent, clădirile școlilor din București au afișat bannere ale campaniei și au declarat că nu le vor da jos până când guvernul nu va aproba un cadru legislativ care să ofere o protecție reală copiilor. Elevii de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr au format un lanț uman între liceu și cea mai apropiată casă de pariuri, aflată la doar 180 de metri distanță, pentru a sublinia necesitatea acestui cadru legislativ.

Campania a reușit să atragă atenția publicului și să genereze discuții importante la nivel național. Prin campania „Joacă, nu jocuri”, Salvații Copiii a pus în mișcare inițiative legislative, solicitând Parlamentului României să ia măsuri concrete.

Recunoașterea câștigată la SABRE Awards EMEA 2024, cel mai prestigios festival internațional de PR care premiază excelența în branding, reputație și engagement, reflectă importanța campaniei Joacă, nu jocuri în lupta împotriva fenomenului jocurilor de noroc printre minori și subliniază nevoia de educație și acțiune legislativă în acest domeniu.

Echipele implicate:

Salvați Copiii România: Gabriela Alexandrescu (Președinte Executiv), George Roman (Advocacy Director), Mihaela Spiridon (Specialist Comunicare).

Golin România: Ioana Munteanu (Creative Director), Lucian Cernat (Group Creative Director), Andrei Popa (Senior Art Director),  Bogdan Biszok (Senior PR Manager), Adrian Anghel (Senior Digital Manager), Cristina Stroiu (Senior Digital Associate)