Interviu | Fundația Regală Margareta a României: Bursa Tinere Talente a reprezentat o rampă de lansare pentru mulți tineri talentați
Business-Style.ro a stat de vorbă cu Ioana Petrea, director Fundraising și Comunicare al Fundației Regale Margareta a României despre Concertul Regal şi despre copiii talentaţi cu posibilităţi financiare reduse.
De 15 ani, Fundația Regală Margareta a României oferă tinerelor talente sprijin complex, relevant și constant, prin burse, mentorat și oportunități de promovare, fiind astăzi considerat cel mai bun program de artă și cultură din România.Peste 400 de tineri, care studiază muzică sau arte vizuale în licee și universități din România, au fost ajutați să-și depășească greutățile financiare și să continue să-și exprime valoarea artistică.
Bursa Tinere Talente a reprezentat o rampă de lansare pentru mulți tineri talentați, care astăzi sunt valoroși ambasadori culturali ai României. Cu sprijinul financar al bursei, îndrumați de mentori și cu o promovare susținută, aceștia au reușit performanțe extraordinare pe plan național și internațional. Unii dintre ei aleg să continue studiul la prestigioase universități de profil din strâinătate, alții se lansează în cariera artistică în România sau în Europa, în funcție de oportunitățile și proiectele propuse. Cariera artistică presupune dinamism și mobilitate, iar un procent însemnat dintre bursieri găsesc oportun să experimenteze și să se afirme și în mediul artistic internațional, dar nu toți au această opțiune chiar de la început de drum.
Mulţi dintre foștii bursieri ai Fundației Regale Margareta a României sunt laureați la prestigioase concursuri internaționale și aplaudați astăzi pe mari scene ale lumii. Andrei Ioniță este unul dintre cei mai apreciați tineri violonceliști din lume, singurul artist român care a câștigat medalia de aur la Concursul Ceaikovski din Rusia, are acum o carieră la Berlin. Pianistul Mihai Ritivoiu, laureat al Concursului Internaţional George Enescu, are o carieră strălucită la Londra. Compozitorul Sebastian Androne, desemnat compozitorul anului în cadrul International Classical Music Awards profesează acum în Zurich. De asemenea, mezzo-soprana Martiniana Antonie, câștigătoare a Marelui Premiu la concursul internațional “Jeunes Espoirs Raymond Duffaut”, ce strălucește pe scenele teatrelor muzical din Europa, protagonista Concertului Regal caritabil din 25 octombrie 2023.
Prin programul Tinere Talente, Fundaţia îşi propune să creeze șanse egale de pregătire pentru performanță și de afirmare artistică pentru cei care nu au acces la resurse materiale, educaționale, relaționale
Prin susținerea oferită de Fundația Regală Margareta a României, bursierii își pot valorifica potențialul și își pot exprima talentul prin proiectele artistice. Astfel că, după perioada bursei, majoritatea dintre muzicienii și artiștii vizuali susținuți de-a lungul timpului au o carieră de succes în domeniul artistic. Tinerii muzicieni sunt astăzi soliști în orchestre, angajați ai unor instituții culturale de profil, iar artiștii vizuali își expun operele atât în țară precum și în străinătate.
Din păcate, exista și situații în care tinerii se îndepărtează în timp de cariera artistică, cu precădere în domeniul artelor vizuale, domeniu în care inserția profesională este mai dificilă. Rămân însă conectați cu domeniul, parte dintre ei se orientează către zone conexe artelor vizuale, ori se angajează pentru a-și câștiga existența.
Companiile din România se pot alătura programului Tinere Talente
Programul Tinere Talente este cea mai importantă platformă de susținere a valorilor artistice și înglobează trei componente importante, ce reprezintă și pilonii strategiilor de responsabilitate socială corporativă: socială, educațional și culturală.
Proiectul nostru are o componentă socială, întrucât tinerii selectați provin din contexte sociale defavorizate, care le-ar putea limita performanța și exprimarea artistică. Bursierii selectați anual își pot acoperi costurile aferente pregătirii pentru performanță, participările la cursuri sau concursuri naționale și internaționale, își pot aciziționa material și instrumente pentru proiectele lor artistice, sunt promovați și îndrumați de personaltăți din lumea artei.
Componenta educațională se referă la faptul că bursierii au parte de mentori cu experiență, au acces la masterclass-uri și la alte oportunități de învățare specifice și au acces către mediul artistic și cultural, facilitat de Fundație. Tabăra de creație intergenerațională este una dintre cele mai apreciate, întrucât reprezintă deopotrivă o oportunitate de dezvoltare profesională, dar și personală.
Proiectul are o abordare specific culturală, susține creația artistică autentică și promovarea produselor culturale către publicul larg, precum și afirmarea tinerilor.
De-a lungul timpului, fondurile acumulate din sponsorizări și donații strânse la Concertul Regal caritabil au depășit suma de 1.900.000 de euro, reprezentând o investiție semnificativă în viitorul artistic al țării noastre.