Expoziție la București: desene despre prietenie ale copiilor din Dâmbovița și Vâlcea, inspirate de atelierele De Basm
Duminică, 22 septembrie, începând cu ora 11.00, la Seneca Anticafe din București va avea loc vernisajul unei expoziții speciale ce reunește desenele copiilor din șase localități defavorizate economic și cultural: Conțești, Ocnița, Raciu și Titu (județul Dâmbovița) și localitățile Bălcești și Pietrari (județul Vâlcea).
Desenele, având drept temă prietenia și reunite sub motto-ul „Prietenie pe hârtie”, au fost realizate în cadrul atelierelor de lectură și scriere creativă susținute primăvara aceasta de Adina Rosetti, Andreea Iatagan, Carmen Tiderle, Cristina Beatrice Preda, Iulia Iordan, Lavinia Braniște, Luminița Corneanu și Victoria Pătrașcu, autoare cunoscute de cărți pentru copii și tineret, în cadrul proiectului „Caravana cu povești, din Ocnița în Bălcești” al Asociației De Basm.
Expoziția include și o serie de fotografii surprinse în timpul atelierelor, dar și de la evenimentul „Sărbătoarea prieteniei din Conțești”, care a avut loc în iunie 2024.
La eveniment vor lua parte câteva dintre scriitoarele implicate în proiect, reprezentanți ai instituțiilor gazdă ale proiectului „Caravana cu povești, din Ocnița în Bălcești” – bibliotecile din cele șase localități –, ai unor asociații dedicate educației, jurnaliști, precum și cititori.
Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 04 octombrie 2024. După această dată, desenele vor fi returnate bibliotecilor din cele șase localități, unde vor fi expuse în cadrul unor proiecte expoziționale locale.
Evenimentul din data de 22 septembrie își dorește să constituie și un moment de evaluare formativă în cadrul proiectului „Caravana cu povești, din Ocnița în Bălcești”, o bună ocazie de a puncta reușitele primei părți ale proiectului, în care au fost implicați peste 300 de copii, de a contabiliza momentele critice și a imagina soluții, de a vorbi despre rolul acestor evenimente în dezvoltarea interesului pentru lectură al copiilor din zonele defavorizate economic și cultural.
Primul feedback, cel din primăvară, a fost unul îmbucurător, dovadă stau nenumăratele mărturii transmise de către cadrele didactice și bibliotecarele implicate în proiect. Echipa De Basm dorește însă să extindă analiza proiectului printr-un dialog față în față.
„Cred că vizita scriitoarelor De Basm în biblioteca noastră mică și oferirea de ateliere de lectură copiilor reprezintă o oportunitate extraordinară pentru comunitatea noastră și pentru bibliotecă. Întâlnirile cu scriitoarele îi vor ajuta pe copiii să descopere plăcerea lecturii și să își dezvolte abilitățile de citire și de înțelegere a textelor.
Avem o oportunitate valoroasă pentru copii de a se bucura de lectură, de a explora lumea literaturii pentru copii și de a își dezvolta imaginația și creativitatea.
Astfel de întâlniri le oferă copiilor șansa de a interacționa direct cu scriitori contemporani și posibilitatea de a le pune întrebări și de a învăța din experiența autoarelor. De asemenea, întâlnirile pot să-i inspire pe copii să își urmeze propriile vise, iar pe unii dintre aceștia să-și descopere și să-și dezvolte propriile povești.
O astfel de întâlnire poate să atragă și atenția comunității asupra bibliotecii și să creeze o legătură mai strânsă între instituție și locuitori – sper ca în urma atelierelor să crească interesul pentru activitățile bibliotecii.
Pentru mine este o experiență inedită și unică, un nou prilej de a învăța, a mă inspira și a mă dezvolta, atât din punct de vedere creativ, cât și personal, a mărturisit Georgiana Cateluţa Barbu, bibliotecar responsabil, Biblioteca Comunală Raciu.
Proiectul „Caravana cu povești, din Ocnița în Bălcești” continuă toamna aceasta cu o serie de întâlniri online între autoarele De Basm și copii, la care vor lua parte și cadrele didactice și bibliotecarele din cele șase localități. Scopul este acela de a pune bazele unor viitoare cluburi de lectură în bibliotecile din Conțești, Ocnița, Raciu și Titu (județul Dâmbovița) și localitățile Bălcești și Pietrari (județul Vâlcea), inspirate de atelierele organizate în lunile martie și aprilie. La final, copiii vor primi un Caiet De Basm pentru exerciții de scriere creativă, pornind de la o serie de cărți semnate de autorii De Basm, va fi tipărit la finalul perioadei de desfășurare a atelierelor creative
Toți cei interesați să urmărească desfășurarea proiectului „Caravana cu povești din Ocnița în Bălcești” o pot face pe siteul Asociației De Basm (www.debasm.ro), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/asociatia.de.basm), precum și pe pagina de Instagram (https://www.instagram.com/de_basm/).
„Caravana cu povești din Ocnița în Bălcești” este cel de-al cincilea proiect al Asociației De Basm dedicat copiilor din mediul rural, după „Caravana De Basm în Oltenia de sub munte”, „Carvana De Basm 2020”, „Caravana Nesupusele” și „Noi facem povești”. De-a lungul anilor, Asociația a reușit să editeze și o serie de materiale educative cu acces gratuit, de educație pentru lectură și scriere creativă, dedicate atât copiilor (Maşinuţa de scris – ghid de inventat poveşti), cât și profesionalizării celor care intră în interacțiunea cu micii cititori (Kit pedagogic pentru bibliotecari).
De Basm. Asociaţia scriitorilor pentru copii şi adolescenţi din România este o organizaţie neguvernamentală, înfiinţată în 2018, din dorința de a promova cât mai eficient literatura naţională contemporană pentru copii şi adolescenţi.
Asociația își propune să reprezinte la nivel instituţional interesele autorilor de literatură pentru copii, dar şi să deruleze activităţi şi programe în zona cultural-educativă, prin care literatura contemporană de profil din România să fie promovată, încurajată şi racordată la circuitul internaţional.
Una dintre prioritățile De Basm o reprezintă difuzarea literaturii contemporane în rândul copiilor și părinților în zone defavorizate din punct de vedere cultural.