Interviu |Dan Pierșinaru, AUTOR: Contează nivelul de creație și autenticitate pe care îl aduci prin bijuterie și simțul pentru antreprenoriat

Mulți designeri încep cu latura artistică, din pură pasiune. Trecerea către o afacere nu ar trebui să îngrădească creativitatea și pasiunea, ci doar să le completeze. Chiar ușor nu este, dar ce e ușor? Business-Style.ro a stat de vorbă cu Dan Pierșinaru, artist vizual și fondator al platformei AUTOR despre tinerii designeri, meseria de bijutier şi cum poţi dezvolta o afacere de succes în domeniul bijuteriei.

Primul pas ar fi să-ți pui întrebarea dacă ești dispus să transformi această pasiune într-o afacere durabilă pe termen lung. Să te întrebi dacă te vezi implicat în acest domeniu al bijuteriei pentru cel puțin 10 ani, având în vedere că dezvoltarea unei afaceri necesită timp, efort și dedicare pe termen lung. Este important să fii pregătit pentru provocările și obstacolele care pot apărea pe parcurs și să fii dispus să investești resursele necesare pentru a-ți atinge obiectivele, menținând totuși pasiunea vie.

Lumea bijuteriei este foarte largă și foarte complexă, însă are în centrul său acel obiect dezirabil pe care foarte multă lume îl dorește. Și asta de la începutul omenirii. Bucuriile și provocările fac parte din joc, la fel și frumusețea.

Provocările în materie de design de bijutier în România

Când vorbim despre provocările din industria bijuteriei contemporane, în special în ceea ce privește bijuteriile creative care aduc unicitate și autenticitate, este important să înțelegem că ne confruntăm cu o piață în continuă schimbare și în formare. Este crucial să avem o înțelegere clară a contextului în care dorim să lansăm un brand de bijuterie și să fim conștienți de dinamica acestei industrii. Dinamica pe care de cele mai multe ori, un tânăr designer o învață pe propria piele.

„Cred că una dintre cele mai mari provocări pentru un nou brand de bijuterii creative este să-și găsească propria voce distinctivă și să se diferențieze de competiția din jur. Este important să aduci ceva nou, inovator și autentic pe piață, astfel încât să atragi și să fidelizezi clienții. De asemenea, este esențial să fii conectat la ceea ce este cel mai relevant în domeniu și să fii dispus să te adaptezi. Flexibilitatea e de dorit într-un business de acest fel”, declară Dan Pierșinaru, artist vizual și fondator al platformei AUTOR.

„Din punctul meu de vedere, contează nivelul de creație și autenticitate pe care îl aduci prin bijuterie și simțul pentru antreprenoriat”, adaugă fondatorul platformei AUTOR.

O colecție de tip capsulă poate fi un spațiu mult mai liber și mai jucăuș, cu mai puțină presiune și care include mai puține piese și de multe ori sunt completări la niște colecții mai mari.

Brandul personal dacă este autentic și în rezonanță cu valorile business-ului de bijuterie, se vor susține reciproc. Brandul personal poate fi un instrument util pentru a atrage clienți și pentru a crea o rezonanță mai profundă cu aceștia.

Sfaturi pentru tinerii designeri la început de drum

Cred că un tânăr designer, indiferent de domeniul în care activează, ar trebui să-și păstreze întotdeauna entuziasmul ca sursă de inspirație și energie. Este esențial să îți păstrezi pasiunea și motivația în orice activitate pe care o desfășori, mai ales într-un domeniu în care creativitatea se îmbină cu aspectele de business.

Este esențial să înțeleagă costurile implicate în procesul de creare, să aibă cunoștințe diverse în domeniul business-ului și să caute mereu soluții inovatoare și idei noi. Să știe să vândă, să scoată extrovertul din el când contextul o cere. De asemenea, ar trebui să își pună întrebări constante despre motivația din spatele a ceea ce face, pentru a-și clarifica direcția și scopul activității lor.

În concluzie, un tânăr designer ar trebui să își mențină entuziasmul și să fie atent la aspectele practice și strategice ale afacerii lor, pentru a asigura succesul și durabilitatea în domeniul lor de activitate.

Despre AUTOR

Lansat în 2009, AUTOR s-a poziționat de-a lungul celor 20 de ediții anterioare ca un spațiu de manifestare a bijuteriei contemporane și de artă pentru designerii selectați la nivel internațional. Ca un loc de întâlnire al celor mai înalte niveluri de creație în bijuterie, AUTOR promovează prin expoziția-târg, revista tipărită și platforma digitală cei mai apreciați designeri și le facilitează întâlnirea cu publicul român și nu numai.

Ca un haute-couture al bijuteriei contemporane, artiștii aleși de jurii specializate explorează diverse teme cum ar fi autenticitate și filtru personal, diferențe culturale și sensuri, frumusețe acceptată și estetică neobișnuită, piese purtabile versus bijuterii statement.