“Memoria Gustului de vară”, serialul video de cook & travel realizat de către PENNY cu chef Alex Petricean pentru Hanul Boieresc

PENNY a realizat mini-seria de expediții culinare “Memoria Gustului de vară” în colaborarecu Alex Petricean, un proiect video în format cook & travel promovat atât pe VOYO cât și pe YouTube, în care cunoscutul chef folosește ingrediente de la Hanul Boieresc. Călătorind în opt regiuni diferite ale țării, Alex a descoperit farmecul local și a experimentat rețete aromate și gustoase de vară care lasă gura apă pentru a le transmite pasionaților de gătit.

Cele opt destinații delicioase au fost votate de către peste 2.000 de participanți ai unui concurs care a avut loc pe landing page-ul Hanul Boieresc, în luna mai a acestui an. Selecția câștigătorilor a fost realizată de către o comisie de jurați PENNY, care a ales cele mai impresionante locuri înscrise.

Prin intermediul proiectului, pasionații de călătorii de neuitat prin țară pot verifica harta “Memoria Gustului de vară” cu destinațiile recomandate pentru a fi descoperite, dar și rețetele propuse de chef Alex Petricean, inspirate de acestea. Ideea din spate este de a pune în lumină frumusețea unor locuri mai puțin cunoscute din România, dar cu care oamenii se mândresc, și de a oferi inspirații culinare prin diferite rețete cu gust de vară.  

Chef Alex Petricean a pornit într-o aventură în care a aflat legende și curiozități de la ghizii locali care știu cel mai bine poveștile și cu care a gătit împreună feluri de mâncare uimitoare, concentrându-se pe simplitatea cu care putem transforma rețetele tradiționale românești.

În fiecare episod s-au alăturat invitați speciali care cunoșteau îndeaproape locurile recomandate, obiceiurile, oamenii și imprejurimile, astfel încât au dezvăluit legende ale locului sau informații mai puțin cunoscute. Participarea lor a adus și mai multă valoare ediției, episoadele devenind, practic, mini documentare despre locuri spectaculoase care merită cunoscute și promovate.

De pildă, de la ghidul Cristi Pitulice descoperim povestea vinului și descoperim de ce Dealul Mare este un loc care merită toată atenția. Sau de la antropologul Cornelia Florea aflăm despre un loc plin de istorie și legende, Pasul Vulcan.

Valea Doftanei, Râpa Roșie sau Castelul Sturdza au devenit cadrele perfecte pentru sesiuni de povești și gătit. În timp ce este făcut focul, se pregătesc ingredientele de la Hanul Boieresc. Iar pentru fiecare invitat, Alex a oferit câte un secret pentru o savoare aparte. De exemplu, la Râpa Roșie, a pregătit un cuptor pentru gătirea cartofilor. A întins lutul pe o tablă pe care a așezat cartofii noi cu puțin fân, iar ghidul Florin Stoican a fost impresionat de metoda ingenioasă.

Gustul de vară e diferit pentru fiecare dintre noi și ne aduce bucuria de a retrăi momente simple, pline de farmec alături de cei dragi. Pui ca pe Valea Doftanei, jumări de vară cu cartofi în fân și lut, chec (de camping) la grătar cu cardamon, aripioare  de pui în sos de saramură sau tocănița moldovenească “La Taclale” sunt gătite în aceste locuri spectaculoase stând de vorbă despre obiectivele turistice, istoria și tradițiile mai puțin cunoscute. Întâlnirea invitaților cu chef Alex Petricean le-a adus în atenție amintiri gustoase de vară din copilărie. De pildă, chisălița sau carnea pusă la garniță de bunica, telemeaua de oaie proaspătă cu roșii sau supa de tomate sunt pe harta afectivă, acele gusturi care ne aduc aminte de verile de altă dată și de care rămânem legați toată viața.

„Este o adevărată bucurie să imi ghidez rețetele inspirat fiind de tradiția acestui teritoriu, însă reproducerea gustului adevărat nu se poate realiza fără ingrediente de cea mai bună calitate. Gătitul tradițional cu care am crescut acasă la bunici înseamnă migala focului deschis și povestirile împreună cu cei dragi. Mâncarea de atunci avea un gust inconfundabil. De aceea, inspirat de zonele și persoanele incredibile pe care le-am întâlnit de-a lungul călătoriilor mele, am gătit mâncăruri ce au urmărit gustul simplu și curat, astfel încât oricine să le poată pregăti folosind produse românești”, a afirmat Chef Alex Petricean.

Inițiativa PENNY este de a ajuta oamenii să vadă cât de frumos este să gătești și să descoperi frumusețile mai puțin știute ale țării noastre care merită vizitate. Iar acest lucru nu se poate face mai bine decât îmbinând utilul cu plăcutul, adică gătind și povestind.