Scriitorul António Lobo Antunes, despre MNLR șiFestivalul Internațional de Poezie de la București în presa portugheză

Duminică, 17 septembrie, s-a încheiat cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie de la București (FIPB), cel mai important eveniment autohton de dimensiune internațională dedicat poeziei și unul dintre cele mai importante proiecte de gen din Europa.

Peste 2500 de cititori au fost prezenți la ediția din acest an a FIPB, cea mai puternică din istoria evenimentului, a cărui arhitectură a inclus peste 170 de poeți din 27 de țări de pe patru continente (Albania, Algeria, Austria, Bolivia, Bosnia, Bulgaria, Canada, Croația, Cuba, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Maroc, Muntenegru, Peru, Polonia, Portugalia, România, Republica Moldova, Spania, Turcia, Țările de Jos și Uruguay).

„La capătul celor șapte zile pline de evenimente, mă bucur să remarc public faptul că ediția din acest an a Festivalului Internațional de Poezie de la București a fost un succes. El nu ar fi fost posibil fără curiozitatea și generozitatea cititorilor, prezenți într-un număr atât de mare la evenimente, fără magia poeziei și a celor care o fac posibilă, fără susținerea atâtor parteneri, cărora țin să le mulțumesc din nou pentru implicare, și, nu în ultimul rând, fără munca susținută și pasiunea pe care a pus-o în organizarea proiectului echipa Muzeului Național al Literaturii Române”, a declarat Ioan Cristescu, directorul MNLR și managerul FIPB. 

Despre activitatea MNLR și Festival a scris și prozatorul portughez António Lobo Antunes, oaspete al Festivalului Internațional de Poezie de la București în anul 2018: „Un Muzeu al Literaturii, care celebrează scriitori din întreaga lume, este, în opinia mea, o inițiativă foarte importantă”

„[…] în România s-au înfăptuit lucruri importante. Unul dintre ele este Muzeul Literaturii, cu statuia lui Fernando Pessoa la intrare și cu o colecție magnifică în săli. Nu înțeleg de ce nu avem și noi un muzeu al literaturii, cu care să colaboreze, de exemplu, marele sculptor Mircia Dumitrescu, el însuși o instituție exemplară. De ce nu avem și noi un muzeu asemănător, cu manuscrise și cărți ale autorilor noștri din toate timpurile? Muzeul Literaturii din București a devenit o instituție din ce în ce mai importantă și un loc care atrage noi cititori prin munca și inițiativele sale”, a completat acesta într-o cronică publicată în revista Visão nr. 1329 și integrată în recent-publicatul volum Lunga scurtime a vieții, publicat de Editura Humanitas Fiction în traducerea lui Dinu Flămând. 

António Lobo Antunes este și unul dintre scriitorii prezenți la FIPB care s-au îndrăgostit de  statuia poetului Fernando Pessoa realizată de Mircia Dumitrescu, imaginea Festivalului Internațional de Poezie de la București. 

Creată de Mircia Dumitrescu în anul 2008, statuia lui Fernando Pessoa, unul dintre cei mai reprezentativi poeți ai secolului XX, a făcut parte parte dintr-o expoziție complexă a îndrăgitului artist bucureștean care a avut loc la Palatul Parlamentului. Astăzi, statuia se află în curtea Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, unde îi întâmpină pe toți vizitatorii instituției. 

Mircia Dumitrescu ne-a mărturisit că sursa inspirației sale pentru realizarea sculpturii care îl reprezintă pe Fernando Pessoa o reprezintă volumul Cartea neliniștii a cunoscutului scriitor portughez (Humanitas Fiction, traducere de Dinu Flămând), iar artistul grafic Petru Șoșa este cel căruia îi datorăm alegerea ei drept imagine a Festivalului Internațional de Poezie de la București. De-a lungul timpului, mulți dintre poeții străini invitați la FIPB au fost fermecați de ea, în această listă înscriindu-se inclusiv laureatul Nobelului literar Ko Un. 

Următoarea ediție a Festivalului Internațional de Poezie de la București va avea loc în luna septembrie a anului 2024, detalii despre proiect putând fi urmărite pe site-ul oficial al proiectului, www.fipb.ro, cât și pe site-ul Muzeului Național al Literaturii Române, www.mnlr.ro.