Sibiu Jazz Festival 2023, pasiune și bucurie cu nume mari din lumea jazz-ului

Ediția 51- perioada – 18-23 septembrie

Sibiu Jazz Festival, cel mai renumit festival de jazz din România, ajuns la a 51-a ediție, își deschide astăzi porțile pentru publicul național și internațional.

Începând cu ora 19:00, Damian Drăghici ne introduce în Meditații lăutărești. Artistul urmează datina de familie a muzicii lăutărești, a cărei moștenire datează de 7 generații, începându-și cariera muzicală la 3 ani.

Marți pe 19 ne revedem cu Jazz For Kids, un eveniment ce face parte din modului de PR educativ de jazz pentru comunitate, respectiv un atelier și spectacol ludic în cadrul Sibiu Jazz Festival, care aduce în prim-plan universul muzicii de jazz pentru cei mici. Artiști entuziaști vor crea o atmosferă magică, invitându-i pe cei mici să se bucure de  improvizații spontane.

Tot marți, un cvartet nou The Mediterranean, reprezentat de muzicieni cunoscuți din Israel și Italia, va înfățisa portretul dorinței universale de libertate și progres, grație limbajului jazz-ului.

Miercuri la Sinagoga Sibiu ne amintim de muzica sufletului alături de Vili Rudihi, pendulând între improzivație, libertate și bucuria de a crea.

Joi descoperim o perspectivă sonoră unică, redefinită prin note de jazz inedite, respectiv Filarmonica de Stat Sibiu, o emblemă a muzicii rafinate ce îmbină clasicul cu inovația.

După ne întâlnim cu un jazz impetuos și disonant sub marca Alexey Léon Influenciado.

Datorita structurii sale armonice, Influenciado (piesa de titlu) amintește de standardul de renume mondial creat de Chucho Valdés, Mambo influenciado, care reprezintă încrucisarea jazz-ului cubanez.

Acest jazz impetuos si disonant cu o melodicitate intensa si un limbaj contemporan a fost inspirat de clasici, precum Chano Pozo, Dizzy Gillespie, Julian Cannonball Adderley, McCoy Tyner, Chucho Valdés si Irakere, Paquito D’Rivera.

Vineri, Fanfara Militară a Academiei Forțelor Terestre Sibiu înalță o muzică pentru pace ce va continua cu Ploiești Jazz Trio &&& Stefano Bedetti, o trupă ce a luat ființă în toamna anului 2017, avându-i în componență pe Sorin Zlat – pian, Răzvan Cojanu – contrabas și Laurențiu Ștefan – tobe, bas.

„Muzica mea are o bază foarte clară în muzica tradițională cubaneză, este o muzică care inspiră… Libertatea”, consideră Carlos Sarduy Groove Messengers.

Carlos Sarduy a înregistrat peste 50 de albume, multe dintre ele pentru case de discuri celebre, colaborând de-a lungul timpului cu mari artiști precum Chucho Valdés, Bebo Valdés, Steve Coleman, David Murray, Esperanza Spalding, Buika, Ainhoa Arteta, Mariza si Ojos de Brujo.

În ultima zi de festival publicul se va delecta cu Tomaselli ExNovo Orchestra, un artist care pășeste din nou pe scena festivalului în calitate de vocalist, chitarist, basist și compozitor.

Acesta are în palmares și albumul „Let The Good Times Roll” înregistrat cu Big Band-ul Radio România, alături de Sorin Chifiriuc, Hanno Hoefer, Berti Barbera, Eugen Caminschi și Gelu Ionescu, cu participarea lui Florin Ochescu.

Finalul va aparține lui Adédèjì Yoruba Jazz Ensemble, în frunte cu un cântaret foarte popular care a înregistrat și cântat alături de vedete nigeriene locale precum: Imoleayo, Pasunma, Obesere, Gbenga Adewusi, Sound Sultan, Sammy Okposo. Adédèjì Adetayo a început să cânte într-un cor al bisericii din Lagos la vârsta de 6 ani.

Sibiu Jazz este o manifestare culturală plenară a spiritului de jazz și a felului în care acesta poate atinge inimile și sufletul semenilor. Festivalul cultivă și promovează spiritul libertății în oameni prin imersiunea lor în lumea jazzului.

Fondat în anii 70 de un grup de oameni creativi, longevivul festival a devenit un ambasador al jazzului românesc în toată lumea, aducând oameni din diferite culturi și țări împreună. Sibiu Jazz a câștigat o recunoaștere internațională, fiind membru de 18 ani în cea mai celebră rețea europeană de jazz: European Jazz Network.

Sibiu Jazz Festival este o carte de vizită pentru România în sfera muzicală mondială prin care s-a consacrat un anume fel de a gândi muzica în termeni de jazz și, totodată, un simbol pentru cei care caută elevația prin muzică în locurile comune ale sufletului ce așteaptă să vibreze pe note.

Parteneri: Primăria/Consiliul Local Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu, Ministerul Culturii.