Programul ,,Ilfov, prin ochii tăi” continuă în Copăceni

Consiliul Județean Ilfov în colaborare cu Lensa și în parteneriat cu primăria comunei Copăceni, precum și cu Spitalul Clinic de Urgență Ilfov și Spitalul de Obstetrică Ginecologie Buftea desfășoară, începând de luni, 08.04.2024, proiectul de interes public județean ,,Ilfov, prin ochii tăi”. Caravana va staționa în incinta Așezământului Social al comunei Copăceni (Biserica din Nucari), str. Principală, nr.198, în perioada 08.04 – 12.04.2024, între orele 09:30 – 16:00.

Programările în Copăceni sunt deschise la numărul de telefon 0755 031 717.

După încheierea a 24 de campanii ,,Ilfov, prin ochii tăi” în localitățile Jilava, Vidra, Măgurele, Bragadiru, Domnești, Mogoșoaia, Buftea, Dragomirești Vale, Clinceni, Cernica, Dărăști-Ilfov, 1 Decembrie, Nuci, Grădiștea, Gruiu, Moara Vlăsiei, Ciolpani, Afumați, Petrăchioaia, Snagov, Periș, Găneasa, Brănești, Ciorogârla și a primelor două săptămâni în Berceni, în intervalul 26.06.2023 – 05.04.2024, 12 822 de ilfoveni au beneficiat de consultații optometrice gratuite, în urma cărora au fost prescrise 20 985 de perechi de ochelari cu dioptrii. Menționăm că 9390 de beneficiari au primit câte două perechi de ochelari (aproape și distanță), iar 14 persoane cu beneficiat de trei perechi de ochelari (distanță, aproape și distanță intermediară indicați pentru calculator).

Unic la nivel național, proiectul presupune deplasarea unei echipe mobile formată dintr-un optometrist, un optician și aparatura de optică medicală, necesară efectuării consultațiilor, în fiecare localitate din Ilfov care semnează protocolul de cooperare cu celelalte părți implicate.

Prin acest program, Lensa în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov și ceilalți colaboratori din protocolul de cooperare, va efectua consultații optometrice gratuite și va oferi ochelari gratuiți cu dioptrii sau recomandări către oftalmolog, după caz, persoanelor eligibile, înscrise în campanie. Pentru a putea fi înscriși, solicitanții sunt obligați să facă dovada apartenenței în categoria grupurilor vulnerabile prin documente care le certifică situația de fapt.

Proiectul se adresează persoanelor vârstnice și persoanelor încadrate în categorii vulnerabile, cu vârsta de peste 18 ani, care trebuie să întrunească, cumulativ, următoarele condiții de eligibilitate:

a) Să aibă domiciliul sau reședința pe raza județului Ilfov;
b) Să se încadreze într-o categorie, astfel:
-pentru pensionari cu pensie de maximum 2500 lei (certificare cupon de pensie);

-pentru grupurile vulnerabile, cu vârste de peste 18 ani, care pot certifica situația de fapt, astfel:

o Persoanele cu dizabilități (certificat handicap);
o Beneficiari de ajutor social/șomaj/pensie de urmaș cu venit cumulat de maximum 2500 lei;
o Persoane cu venit cumulat per membru de familie de maximum 2500 lei;
o Familii monoparentale cu venit de maximum 2500 lei per membru de familie;
o Familii cu mai mult de doi copii cu venit de maximum 2500 lei per membru familie;
o persoane lipsite de locuințe și adăpost;
Lensa poate efectua, cu o caravană, un număr de maximum 40 de consultații/zi și poate staționa, conform protocolului, până la 20 de zile/localitate, durata de staționare a caravanei per localitate urmând a fi stabilită în funcție de numărul de beneficiari care solicită programări.În cazul în care fluxul de programări este foarte mare, Lensa poate suplimenta numărul caravanelor. Costurile echipelor suplimentare vor fi suportate integral de către Consiliul Județean Ilfov.

Obligațiile celor două unități medicale partenere sunt de a asigura, în mod gratuit, și de a stabili consultațiile oftalmologice pacienților, ca urmare a recomandărilor Lensa, în baza biletului de trimitere emis de medicul de familie;

Prin această campanie, Consiliul Județean Ilfov își propune să crească nivelul de informare și conștientizare al populației cu privire laafecțiunile oculare și importanța efectuării la timp a examenelor optometrice pentru corecția și detectarea precoce a afecțiunilor de vedere.

Protocolul de cooperare a fost adoptat, cu unanimitate de voturi, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Ilfov din luna aprilie, urmând a fi pus în aplicare pe măsură ce va fi supus aprobării și adoptat prin hotărâre de consiliu local, la nivelul fiecărei Unități Administrativ Teritoriale din Ilfov care dorește să se înscrie în program. Campania ,,Ilfov, prin ochii tăi” se va desfășura pe parcursul a 12 luni, cu posibilitatea prelungirii protocolului de cooperare, cu acordul părților.Până în momentul de față, 36 de localități au aderat la proiect.

Consiliul Județean Ilfov va continua acțiunile și proiectele ce vizează conștientizarea și importanța prevenției și screeningului precoce în ceea ce privește aspectele ce țin de sănătatea individuală și colectivă a populației din Ilfov.