Interviu Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Development: Românii trec printr-o perioadă de maturizare și devin mai educați în ceea ce înseamnă noțiunea de lux

Business-Style.ro a stat de vorbă cu Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Development despre evoluţia pieţei rezidenţiale şi despre ce preferă românii în materie de imobiliare de lux.

Cei doi ani de pandemie au adus schimbări esențiale pe piața rezidențială. După o perioadă în care mare parte a timpului a fost petrecută acasă, prioritățile în materie de amenajare a spațiului de locuit, dar și dorințele în ceea ce privește locuințele noi s-au modificat. Prețul nu mai reprezintă un factor decisiv în alegerea unei locuinte, cumpărătorii luând acum în calcul mai multe aspecte pentru a-și asigura un nivel sporit de confort, fie că este vorba de compartimentarea eficientă a imobilului, prezența spațiilor exterioare (grădină / terasă) sau facilitățile disponibile în apropiere. Ca trend general, dacă înainte de pandemie erau puțini oameni care își doreau o casă, segmentul rezidențial de case a crescut cu o treime de la începutul pandemiei și își menține această evoluție în continuare.

  • Ce facilităţi preferă clienţii?

În privința caracteristicilor locuinței, majoritatea cumpărătorilor preferă un spațiu mai mare de locuit în schimbul unei locații mai centrale. La acest capitol, ansamblul Bonton Luxury Villas pe care îl dezvoltăm în zona Pipera din Nordul capitalei vine în întâmpinare cu unele dintre cele mai mari locuințe, cu suprafețe utile de la 293 până la 327 mp și până la 7 camere, oferind tot confortul necesar unei familii extinse. De asemenea, clienții pot opta pentru o camera dedicată amenajării unui home office, o facilitate din ce în ce mai căutată ca urmare a implementării sistemul de lucru hibrid.

„Odată cu pandemia, un alt aspect care a căpătat o importanță deosebită pentru cumpărători este prezența unui spațiu exterior precum o terasă/grădină sau alte facilități pentru familie. Astfel, vilele Bonton includ grădină proprie, precum și 2-3 terase generoase. De asemenea, rezidenții se pot relaxa în  timpul liber la clubul privat cu piscină și sală de sport din incinta ansamblului sau în pădurea Băneasa, aflată în imediata proximitate. În ultimii ani au apărut dezvoltatori cu experiență pe nișa premium și de lux, care aliniază acest segment imobiliar la standardele internaționale. Noile proiecte aflate în dezvoltare oferă spații generoase de locuit, finisaje de top alături de o gamă exclusivistă de facilități. În același timp, acestea se disting prin elemente care le conferă unicitate. De exemplu, noi oferim clienților opțiunea de a-și dota vila cu lift interior, o noutate pe piață. Nu în ultimul rând, zona în care este amplasat proiectul este foarte importantă. Nordul Capitalei este principalul pol al pieței rezidențiale de lux, deoarece aceasta oferă beneficiul unic de a avea în proximitate cele mai bune școli internaționale, principalele poluri de birouri, muzee, restaurante, parcuri, precum și alte facilități”, povesteşte CEO-ul City Garden Development cu privire la principalele trenduri pe piaţa imobiliară de lux din Capitală.

În ceea ce priveşte bugetul investit pentru o locuinţă de lux, în România, bugetul investit pentru o locuință de lux variază semnificativ în funcție de locație. Prețurile medii pornesc de la aproximativ 1.000 – 2.000 de euro/mp util și pot urca până la 10.000  euro/mp util, în zone precum Aviatorilor sau Kiseleff. O vilă în ansambul Bonton Luxury Villas pornește de la 379.000 € + T.V.A.

  • Românii ştiu ce înseamnă luxul

Aș spune că românii trec printr-o perioadă de maturizare și devin mai educați în ceea ce înseamnă noțiunea de lux. Aceștia au învățat să aprecieze detaliile de arhitectură și finisaje, calitatea materialelor, funcționalitatea spațiului, precum și luminozitatea unei locuințe. Atunci când decid să achiziționeze o locuință de lux selectează cu atenție opțiunile și nu sunt dispuși să facă compromisuri în ceea ce privește standardul de locuire, ceea ce este un lucru firesc pentru o astfel de investiție.

„Sectorul imobiliar este foarte competitiv, iar ca un proiect să aibă succes acesta trebuie să răspundă nevoilor obiective și subiective ale categoriilor de cumpărători. Având în vedere faptul că piața imobiliară traversează o perioadă plină de provocări legate de costurile de construcție și înăsprirea condițiilor de creditare, este nevoie ca dezvoltatorii să își optimizeze cât mai bine resursele și creativitatea pentru a oferi clienților alternative cât mai bune, adaptate condițiilor actuale”, conchide Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Development.