Casa Tradițională Ilie Micu din Frătești, relocată în orașul Măgurele din județul Ilfov

Sâmbătă, 6 iulie 2024, echipa Consiliului Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, împreună cu Primăria Măgurele și Asociația Monumente Renăscute, a restaurat un muzeu al tradițiilor, alături de voluntari.

Casa Tradițională “Ilie Micu”, adusă din localitatea Frătești, Giurgiu, relocată în orașul Măgurele, Ilfov, în acest weekend a prins viață.

Sute de voluntari – adulți și copii, printre care și copiii din cadrul DGASPC Ilfov (Centrele Săftica și Domnești) – au participat la reconstrucția pereților casei vechi din 1932, care au fost reumpluți cu pământ și paie.
Această inițiativă a avut drept scop conservarea și consolidarea istoriei, a tradiției și a culturii, păstrarea patrimoniului național, promovând voluntariatul care unește comunitatea și creează legături trainice.

Președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma: ”Pe vremuri, când o familie își construia casa, tot satul se aduna la clacă. Puneau mână cu mână și o ridicau cu toții în numai câteva zile. Așa arăta o comunitate. Astăzi, reclădim această tradiție. Este motivul pentru care i-am invitat și pe copiii din cadrul DGASPC, alături de voluntarii din Ilfov. Fiecare mână cu lut și paie va sta drept mărturie a efortului depus de voluntari pentru reclădirea Casei Tradiționale “Ilie Micu”.

Specialiștii în artă susțin că picturile și elementele de decor fac din această casă relocată în Ilfov un Voroneț al caselor interbelice din Muntenia. Este a doua casă tradițională relocată în Ilfov, după Casa Frusina din Corbeanca.