Locuințe verzi în valoare de peste 1,5 miliarde EURO, certificate în România

Romania Green Building Council lansează versiunea a treia a sistemului de certificare GREEN HOMES – cel mai robust sistem internațional de certificare, conceput special pentru îmbunătățirea sectorului rezidențial. Până în prezent, în România au fost pre-certificate/certificate GREEN HOMES peste 10.000 de locuințe, în valoare de peste 1,5 miliarde EURO.

Elaborarea noii variante a sistemului de certificare a implicat consultarea unor numeroși specialiști cu expertiză în eficiență energetică, biodiversitate, acustică, managementul deșeurilor, gestionarea poluării cu radon, design bioclimatic și arhitectură, commissioning, dirigenție de șantier, etc. Noua versiune are la bază criteriile existente care presupun o eficiență energetică superioară și promovează accesul la transport alternativ, optimizarea consumului de apă, regenerarea urbană, soluțiile de design interior care includ vegetație și materiale naturale, încurajarea producției proprii de hrană – permacultură urbană.

Milioane de oameni din întreaga lume petrec peste 90% din timp în spații închise în timpul pandemiei COVID-19. Limitarea timpului petrecut în spațiile publice reprezintă contextul propice pentru a reflecta asupra calității și a aspectelor fundamentale ale locuinței. Cerințele stabilite prin programul de certificare GREEN HOMES sunt, prin urmare, axate atât pe reducerea impactului asupra mediului în timpul construcției și funcționării locuințelor, cât și asupra sănătății, bunăstării și siguranței familiilor care le ocupă.

Sistemul de certificare GREEN HOMES vizează toate etapele, de la concept până la execuție, la perioada ulterioară predării locuinței către utilizatorul final. Pe lângă criteriile existente, cum ar fi testarea obligatorie a unităților locative înainte de ocupare, pentru a asigura calitatea și siguranța aerului în interior, noua versiune adaugă criterii pentru monitorizarea, controlul și reducerea expunerii la radon în toate zonele ocupate ale locuinței. Materialele durabile și alte cerințe de proiectare reduc sau elimină multe substanțe chimice dăunătoare găsite în unele materiale de construcție, cum ar fi formaldehida și compușii organici volatili (COV) toxici, precum și expunerea la poluarea cu particule fine în locuințe.

Programul GREEN HOMES abordează, de asemenea, provocările sociale, economice și de mediu cu care se confruntă România, precum defrișarea ilegală, utilizarea excesivă a resurselor naturale finite, utilizarea materialelor toxice și practicile deficitare de gestionare a deșeurilor în sectorul construcțiilor. Măsurile promovate de sistemul de certificare GREEN HOMES includ punerea în aplicare a unui plan de prevenire a poluării în construcții, împreună cu cerințele de reciclare a minimum 30% din deșeurile produse pe șantier în faza de construcție. Există obligația de a stabili pe locul construcției un sistem de colectare a deșeurilor pe cinci tipuri de deșeuri, în conformitate cu cerințele „zero waste”. De asemenea, dezvoltatorii sunt obligați să furnizeze un sistem de colectare separată a biodeșeurilor și posibilitatea de a le trata la fața locului sau de a contracta un operator de de salubritate pentru compostare sau digestie anaerobă.

Programul de certificare GREEN HOMES încurajează construirea de locuințe mai sănătoase și de calitate, oferind în același timp beneficii financiare pentru ocupanți, precum reducerea costurilor lunare totale cu întreținerea proprietății. Prin parteneriatul cu bănci precum Raiffeisen Bank și Alpha Bank România, în cadrul programului Ipoteca Verde (Green Mortgage) se oferă avantaje financiare avantajoase pentru proiectele eligibile, cu o abordare integrată a criteriilor „verzi”, dincolo de eficiența energetică. “În 2018, ne-am alăturat programului Green Mortgage inițiat de România Green Building Council deoarece dorim să încurajăm construirea și renovarea de locuințe verzi prin condiții ipotecare mai avantajoase”, a declarat Ana Maria Ciortan, Manager Adjunct Alpha Bank România.

Investitorii și dezvoltatorii dedicați proiectării și construirii de clădiri verzi sunt, în ordine alfabetică: AFI Europe, AIR Residence 2, Alesonor, Belvedere Residence, CNO Techno Construct, Dalghias Development, Ecovillas, Forte Partners, Forty Management, Global Invest, ONE United Properties, Millstone Developments, Mason-Jar, Nidus MNH, Nordis Group, Rahmaninov Residence, Rock Development, Studium Green, All Hemp, Șoimeni Parc, Țiriac Imobiliare și 1Development.

Programul GREEN HOMES, inițiat de România Green Building Council, este recunoscut internațional și susținut de către Direcția Generală Energie a Comisiei Europene (DG Energy). RoGBC a primit un grant în cadrul programului de cercetare și inovare al CE Horizon 2020, pentru replicarea programului în alte 11 țări, de la Irlanda până la Georgia. „SMARTER Finance for Families include 17 organizații internaționale și experți din elita academică. Mai multe informații pot fi găsite pe http://rogbc.org/ro/proiecte/locuinte-verzi și www.c2e2.unepdtu.org/smarter/.

3,579 thoughts on “Locuințe verzi în valoare de peste 1,5 miliarde EURO, certificate în România