Filmele românești revin la Digi24

După o pauză de două luni, capodoperele cinematografiei românești revin la Digi24 în fiecare sâmbătă, de la ora 23:00. „De ce bat clopotele, Mitică?” (redifuzare), „Dincolo de nisipuri” (premieră), „Profetul, aurul și ardelenii” (premieră) și „Secretul lui Bachus” (redifuzare) sunt primele patru filme care se vor vedea, la o calitate deosebită, pe Digi24.

În acest weekend, revedem singurul film românesc cenzurat chiar înainte de a fi finalizat. „De ce trag clopotele, Mitică?” (1981) a fost confiscat și încuiat în beciul Casei Scânteii, în așteptarea unei a doua vizionări care nu a mai avut loc niciodată. Acest lucru l-a revoltat pe regizorul filmului, Lucian Pintilie, care i-a scris secretarului Comitetului Central al P.C.R., însă fără succes. Premiera filmului a avut loc abia zece ani mai târziu, odată cu dispariția cuplului incomodat de arta prea fidelă vieții și infidelă partidului.

“Noi trăim într-o stare de carnaval perpetuu”, spunea regizorul exclus din viața culturală a României, “ajutat” de comuniști să emigreze pentru a fi redus la tăcere. Tocmai această perspectivă l-a apropiat pe regizor de Caragiale, el însuși creatorul unei lumi vulgare, imorale, mistuită de pasiuni frivole, în “D’ale carnavalului”, piesă care a inspirat “De ce trag clopotele, Mitică?”.

Din distribuție fac parte Victor Rebengiuc (Pampon), Mariana Mihuț (Mița), Petre Gheorghiu (Crăcănel), Tora Vasilescu (Didina), Gheorghe Dinică (Nae), Mircea Diaconu (Iordache), Florin Zamfirescu (Catindatul), Ștefan Iordache (Mitică), Ștefan Bănică, Tamara Buciuceanu și Ovidiu Schumacher.

„Dincolo de nisipuri” (1974), în regia lui Radu Gabrea poate fi văzut în premieră la Digi24, pe 6 iunie, de la ora 23:00. Scenariul capodoperei este adaptarea romanului „Îngerul a strigat” scris de Fănuș Neagu. Nici acest film nu a scăpat de cenzură. Fiind realizat în 1972, cenzura comunista a scos filmul din programul cinematografului Scala din București chiar în ziua premierei și mai apoi însuși Nicolae Ceaușescu a interzis filmul. Discuțiile despre mesajul filmului au fost reluate în toamna anului 1973 când au fost cerute schimbări.

Se dorea „clarificarea mesajului filmului, definirea socială a personajelor, pentru a evita impresia de acţiune anarhică a maselor ţărăneşti“. În februarie 1974 filmul a avut premiera iar la puțin timp regizorul a cerut să se prezinte cu filmul la Festivalul Internațional de Film de la Cannes. „După ceva timp, mi-am luat inima în dinţi, l-am luat cu mine pe Fănuş Neagu şi ne-am dus amândoi la tovarăşul Popescu, cu rugămintea să trimită filmul la Cannes. A fost de acord. I-am spus apoi: «Nu cred că ar fi bine ca filmul să meargă acolo fără mine. Am fost şi cu celălalt film, mi-am făcut relaţii, mă ştiu ziariştii». Şi mi-a dat voie să merg“, spunea Radu Gabrea care nu s-a mai întors în țară, iar filmul a fost din nou interzis până în 1990.

„Profetul, aurul și ardelenii” (1978), regizat de Dan Pița, este primul film din trilogia western „Ardelenii” care mai cuprinde ”Artista, dolarii și ardelenii” (1980) și ”Pruncul, petrolul și ardelenii” (1981) și va fi difuzat în premieră la Digi24, sâmbătă, 13 iunie, de la ora 23:00. Traian și Romulus Brad, tineri din Poplaca, se duc în America să-l caute pe Ion, fratele lor. În Cedar City, ei descoperă că Ion era acum John Brad și nimeni altul decât un pistolar faimos, care-i apăra pe căutătorii de aur de autoritățile corupte ale orașului.

Au fost folosiți consilieri de limbă engleză, maeștri de lupte, iar vocea în limba engleză cu accent american a unor actori a fost dublată la post-sincron. Filmările, atât a primei părți din trilogie, cât și ale următoarelor doua, au fost făcute în Cheile Zărneștiului, Cheile Râșnoavei și în Munții Măcinului, deoarece se considera că peisajele de acolo chiar păreau inspirate din Vestul Sălbatic. „Profetul, aurul și ardelenii” se află pe locul 13 în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile, conform Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

„Secretul lui Bachus” (1984), în regia lui Geo Saizescu, va fi difuzat pe 20 iunie, de la ora 23:00, la Digi24. Dosarul „Vinul” sau cazul Gheorghe Ștefănescu, din anii ’60, a urmărit arestarea unui gestionar de depozit de vinuri, acuzat de delapidare, contrafacere și diluare de băuturi. Subiectul filmului satirizează identificarea și distrugerea rețelei infracționale organizate în jurul lui Ștefănescu, nea Bachus sau Bumbescu în film.

Din distribuția filmului mai fac parte Emil Hossu, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Jean Constantin, Horațiu Mălăele și Ileana Stana Ionescu. Filmul „Secretul lui Bachus” se află pe locul 21 în topul filmelor Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România, cu peste 5,6 milioane de spectatori.

Digi24 difuzează în fiecare sâmbătă, de la ora 23:00, filme românești de colecție.

4,058 thoughts on “Filmele românești revin la Digi24