INTERVIU | Laura Grec, Chief Information Officer, NN Asigurări de Viață : Eșecul este și va rămâne mereu un mecanism de învățare, iar pentru a depăși un eșec, e nevoie în primul rând de acceptare, apoi de abilitățile de redresare și, nu în ultimul rând, de asimilarea lecțiilor eșecului, așa încât să fim mai înțelepți în viitor

Business-Style.ro a stat de vorbă cu Laura Grec, Chief Information Officer, NN Asigurări de Viață despre provocările din carieră, alegeri, cum gestionezi eşecul, hobby-urile practicate şi percepţii despre viaţă, despre toate acestea, în interviul de mai jos.

Cum te descrii într-un cuvânt?

Sunt multe moduri de a mă descrie, dar dacă ar fi să aleg un singur cuvânt, aș spune perseverentă, pentru că nu mă dau niciodată înapoi de la ceea ce-mi propun, indiferent de provocări.

Îți amintești cum arăta prima ta zi de lucru și cum arată astăzi?

Din prima zi de lucru îmi amintesc entuziasmul și emoțiile, nu știam exact la ce să mă aștept. A urmat apoi o perioadă foarte dinamică, împărțită între facultate și job. Aveam şi atunci posibilitatea să lucrez de acasă, aveam un program flexibil, drept pentru care am reuşit să acord seriozitate în continuare studiilor. Astăzi mă implic cu entuziasm în proiectele pe care le desfășurăm, lucrez uneori şi de acasă și îmi împart timpul între familie și job.

Care a fost cea mai mare provocare de până acum și cum ai gestionat-o?

Provocările și schimbările fac parte din realitatea noastră de zi cu zi. Îmi plac provocările, dar îmi place mai ales să găsesc soluţii prin care să depășesc aceste provocări.

Cum ai început afacerea ta/poziţia în compania pe care o reprezinți?

Am venit în echipa NN în urmă cu peste 11 ani, ani care m-au format și transformat în persoana care sunt astăzi. În tot acest timp, am avut bucuria să lucrez cu oameni extraordinari, am avut parte de foarte multe provocări și oportunităţi de dezvoltare. Rolul actual l-am preluat în noiembrie 2021, 4 luni care au făcut cât 4 ani.

Cum conștientizezi că ai făcut o alegere corectă?

Îmi iau foarte multă energie din tot ceea ce fac. Faptul că îmi deschid laptopul cu drag, indiferent cât de multe am de făcut sau cât de greu îmi este, îmi întăreşte convingerea că am făcut cea mai bună alegere. Cred că este foarte important să ne alegem cariera în funcţie de ceea ce ne place să facem, să avem motivația de a da mereu tot ce e mai bun din noi.

Cât timp petreci pentru dezvoltarea ta profesională și personală?

Fiecare zi și fiecare experiență la job, activitățile și interacțiunile cu echipa mă ajută să evoluez, contribuind astfel, într-un fel sau altul, la dezvoltarea mea profesională și personală.

Ce hobby-uri ai?

Cel mai mare hobby, dacă-l pot numi așa, este timpul de calitate pe care îl petrec împreună cu familia și cu prietenii.

Ce înseamnă succesul pentru tine?

Succesul vine în diferite forme și realitatea e că nu l-am definit niciodată într-un mod fix. Orice lucru care ne bucură și orice activitate cu care ne mândrim reprezintă în sine un succes. Dacă ar fi totuşi să definesc succesul, aș spune că este echilibrul între viața personală și cea profesională, între efort și rezultat, dublate de implicare, prezență și impact.

Ai un model în viață? Ce ai învățat de la acesta?

Mama mea e cel mai important model pentru mine și o sursă de inspirație. De la ea am învățat că lucrurile „frumoase” din viață se obțin prin muncă și perseverență, lecție care mă ghidează mereu, în tot ceea ce fac.

Ce te motivează în viață?

Pot să spun clar ce nu mă motivează: statutul sau banii. În schimb, mă motivează provocările, să găsesc soluţii, îmi place enorm să lucrez cu oamenii.

Cum s-au schimbat percepțiile tale pe parcursul vieții și carierei profesionale?

Foarte mult. Dincolo de ceea ce suntem și de abilitățile individuale, cred că experiențele pe care le avem și oamenii cu care interacționăm ne schimbă la fiecare pas percepțiile, atât în plan personal, cât și profesional.

Cum ai petrecut o experiență pozitivă, dar una negativă privind cariera ta?

Când vine vorba de experiențe pozitive, aș spune că trec prea repede peste ele și uneori uit să mă opresc și să mă bucur mai mult de fiecare. În schimb, aloc destul de multă energie experiențelor negative pentru a le înțelege și a învăța din ele și am realizat că astfel de situații m-au ajutat enorm să mă dezvolt profesional. Cred că uneori e important să avem mai multă răbdare cu noi și să luăm tot ce e mai bun din experiențele și interacțiunile prin care trecem.

Ce este eșecul? Cum putem să trecem peste și ce învățăm?

Cred cu convingere acea vorbă din popor că “orice șut în fund este un pas înainte”. Pentru mine, eșecul este mai degrabă o dezamăgire care, de multe ori, vine de fapt din așteptările și standardele noastre ridicate și nu dintr-un context concret. Indiferent cum l-am defini, eșecul este și va rămâne mereu un mecanism de învățare. Iar pentru a depăși un eșec, e nevoie în primul rând de acceptare, apoi de abilitățile de redresare și, nu în ultimul rând, de asimilarea lecțiilor eșecului, așa încât să fim mai înțelepți în viitor.

Care este viziunea ta despre mediul de business actual?

Trăim vremuri foarte dinamice, în care adaptabilitatea și perseverența contează foarte mult. Mediul de business s-a transformat și a evoluat enorm în ultimul deceniu, iar ultimii ani ne-au reamintit tuturor care sunt lucrurile care contează cu adevărat și cât de important este să fim uniți. Mă bucur să văd reziliență și potențial, dar mai ales o generație tânără de profesioniști cu multă ambiție, viziune și putere de schimbare.

Ce sfat ai oferi un tânăr la început de drum?

Să facă o carieră din ceea ce îi place, să se implice și să exploreze mereu lucruri noi, să dea dovadă de perseverență, să își formeze propriile păreri și să nu uite nicio clipă că e în puterea sa să se dezvolte profesional și personal pentru a ajunge acolo unde și-a propus.